Flipstorm
Image default
Health

Voeding is belangrijk

In de samenleving is er een grote focus op voeding, gezond zijn en afvallen. An sich is dit niet zo erg, gezond zijn en proberen te blijven is juist een goed streven. Zorg goed voor jezelf en je lichaam, dan kan je er nog lang van genieten. Iets wat ik wel gemerkt heb is dat mensen liever shortcuts proberen te nemen wat betreft gezonde voeding en een gezonde levensstijl aanleren. In plaats van je dagelijkse gewoontes te proberen aan te passen zoals minder snacken tussendoor, minder alcohol drinken en gezonder avondeten te eten doen mensen aan ‘cleansing’ en smoothie diëten. Dit heeft ook geleid tot bepaalde voedingsdiëten die garanderen dat je er gezonder van zult worden en je als nieuw zult voelen, maar verder geen wetenschappelijke basis hebben.

Gezonder leven en gezond blijven

Belangrijk bij een bepaald dieet is zicht houden op de korte en de lange termijn wat betreft voeding. Als je twee maanden heel intensief op een dieet gaat waar je wel goed door afvalt, maar vervolgens je oude eetgewoonten aanhoudt nadat het dieet is afgelopen zal je weer snel de kilo’s aankomen waar je zo hard voor had gewerkt om eraf te krijgen. Door gewoonweg een paar slechte gewoontes aan te passen kan je al ontzettend ver komen, in plaats van veel moeite te doen om de voeding van de nieuwe dieettrend te volgen. Je lichaam is een systeem dat continu bezig is om evenwicht te vinden, wat jij aan voeding binnenkrijgt draagt hieraan bij. Door jezelf bij een paar dingen in te houden zoals niet naar de McDonalds gaan en dat lang vol te houden breng je je lichaam in een nieuwe evenwichtssituatie. Hierbij past je lichaam zich zo aan, dat het een nieuwe evenwichtssituatie bereikt met minder ongezonde voeding dan voorheen.

De lastige voedingsaanpak

Deze nieuwe aanpak om je voeding aan te passen is minder populair omdat mensen gewoonweg erg ongeduldig zijn. Als je wilt afvallen, wil je meteen resultaat kunnen zien, en is deze eenvoudige manier van afvallen moeilijk vol te houden. Je krijgt het idee dat deze voedingsmethode toch geen goed resultaat geeft, en je geeft het op. Probeer toch vol te houden, slechte gewoontes afleren zal op de lange termijn veel meer effect hebben dan de nieuwste ultra snelle afvalmethode.