Flipstorm
Image default
Health

Moedervlekken, wat zijn het en hoe kom je er vanaf?

Erg veel mensen hebben er weleens over nagedacht: het laten verwijderen van een moedervlek. In de meeste gevallen betreft het het weghalen van een moedervlek op een prominente plek op het lichaam, bijvoorbeeld in het gezicht. Het betreft in dit geval vaak een cosmetische ingreep. Echter moeten veel moedervlekken ook verwijdered worden omdat ze een bedreiging voor de gezondheid vormen.

Maar wat is een moedervlek eigenlijk?

En hoe kun je deze op een veilige manier laten verwijderen?

In deze blog zal ik kort bespreken wat een moedervlek is en of het voor jou een idee is om deze te laten weghalen.

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is de opeenstapeling van pigment in de huid. Door de hoge concentratie van pigment ontstaat er een donkere vlek op de huid. De cellen die pigment vormen heten melanocyten. Veelal zijn moedervlekken onschuldig, maar er bestaat bij elke moedervlek de kans dat deze verandert in een melanoom. 

Dit houdt in dat de melanocyten in feite ontsporen en er een melanoom ontstaat. Dit is een vorm van huidkanker en vormt een directe bedreiging voor de gezondheid. Het is daarom erg belangrijk om risicovolle moedervlekken preventief te laten verwijderen door een gespecialiseerd arts.

Lichte moedervlekken

Wat veel mensen niet weten is dat moedervlekken niet altijd donker van kleur hoeven te zijn. Zo zijn er namelijk ook vele soorten moedervlekken die juist licht van kleur zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is de halo moedervlek, waarbij het pigment rondom een normale moedervlek verdwijnt. Na enige tijd kan zelfs de gehele moedervlek licht worden.

Hoe ontstaan moedervlekken?

Of iemand moedervlekken heeft wordt meestal genetisch bepaald. Heeft je vader of moeder erg veel moedervlekken op het lichaam, dan is de kans erg groot dat jij dat ook zult hebben. Hier is weinig tegen te doen.

Daarnaast worden sommige moedervlekken ook gevormd door langdurige blootstelling aan de zon, met name wanneer je nog een kind bent. 

Het is dus extra belangrijk om kinderen goed in te smeren wanneer zij worden blootgesteld aan zonlicht. Dit verkleint niet alleen de kans op huidverbranding, maar ook op het ontstaan van moedervlekjes.

Hoe kan ik moedervlekken laten verwijderen?

Wil je van die vervelende moedervlek af? Dan kun je deze laten verwijderen bij een gespecialiseerde arts of huisarts. 

Gelukkig is in vrijwel alle gevallen het verwijderen van een moedervlek slechts een zeer kleine ingreep. Door middel van een kleine snede rondom de moedervlek wordt deze weggesneden. Vervolgens wordt de huid weer aan elkaar gehecht en kun je meestal direct weer naar huis. 

Geen zorgen voor pijn tijdens de ingreep want dit gebeurt onder lokale verdoving. Na de ingreep kun je wel een licht trekkend gevoel ervaren. 

Er zal een klein littekentje zichtbaar blijven. Door middel van zalf kun je de zichtbaarheid van een litteken echter sterk verminderen.

Naast de reguliere ingreep zijn er tegenwoordig ook alternatieve methoden aanwezig om een moedervlek te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan de innovatie Plex R behandeling, waarbij geen snijwerk nodig is. 

Informeer altijd bij je arts of deze methode voor jou een uitkomst kan bieden.