Flipstorm
Image default
Health

Welke 3D technieken zijn er

Wil je thuis gaan 3D printen, dan zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Ten eerste is het van belang dat je een programma of een software op je computer hebt die je kan helpen met het maken van een 3D ontwerp. Het is dus niet per se van belang dat je kan 3D tekenen op de computer, dit was echter voorheen wel het geval waardoor het 3D printen niet was weg gelegd voor de consumenten. Tegenwoordig helpt het programma je met het opzetten van het ontwerp. Daarnaast heb je de ook de materialen en het idee nodig. En uiteraard een 3D printer zelf. Er zijn verschillende technieken voor het 3D printen van objecten. Onderstaand zullen er een aantal worden uitgelicht die het meest worden gebruikt.

Fused Deposition Modeling, ook wel FDM genoemd is een techniek waarbij een dunne spuitmond een dunne draad op elkaar legt. Vaak is dit een thermoplast. Door de opstapeling van de verschillende lagen ontstaat er zodoende een driedimensionaal object. De meeste thuis printers maken gebruik van deze techniek.

Color Jet Printing, bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van poeders. De deeltjes worden aan elkaar gelijmd met een bindmiddel. Je kunt op deze manier in full color printen wat echt een groot voordeel is, een klein nadeel is is dat het minder sterk is dan het printen met de SLS-techniek.

Selective Laser Sintering, ook wel de SLS-techniek genoemd. Met deze techniek maak je een 3D object door middel van het laagsgewijs opbouwen van gesmolten thermoplastisch poeder (net als bij de Color Jet Printer). Een laagje poeder wordt dus op het andere laagje poeder gelegd, waarna een laser het plaatselijk smelt waardoor het een harde substantie wordt.

Stereolithografie, deze techniek bestaat als sinds 1986. Een laserstraal verhard het oppervlak van een vloeibare kunststof, zo wordt er laag na laag een object gecreëerd. Het object wordt gevormd door ultradunne laagjes bovenop elkaar te verharden.

Multi Jet Printing, ook wel MJP. Met deze techniek worden druppeltjes polymeer materiaal op een platform gespoten, elk laagje wordt daarna door een UV-lichtstraal uitgehard direct na dat het is neergelegd door de printer. Met deze techniek kunnen grote onderdelen met verschillende materialen gecombineerd worden.

Zoals je merkt werken de 3D printers op een soortgelijke manier, bij iedere techniek wordt er gebruik gemaakt van vele dunne lagen materiaal die verhard worden. Het materiaal is alleen anders. Er bestaan vele soorten materiaal, hierbij kan je denken aan ABS, Carbon, Flex 45 of 65, Hips, PLA filament en thermochrome pla.

https://www.3dfilament.supplies/