Flipstorm
Image default
Health

De brandveiligheid van een rieten dak verhogen

Een rieten dak kan elk huis een unieke look geven. Veel mensen houden van de authenticiteit die het uitstraalt. Er wordt dan ook steeds vaker voor een rieten dakbedekking gekozen. Soms wordt daarbij nog de vraag gesteld of een rieten dak wel zo brandveilig is. Het antwoord is eenvoudig: een rieten dak is even brandveilig als een pannendak, maar natuurlijk is er nooit 100% garantie op bescherming tegen brand. Wel kan je zoveel mogelijk maatregelen nemen om het brandrisico te verminderen.

De brandveiligheid van een rieten dak hangt grootendeels af van de onderconstructie. Vroeger werd het riet op lattenconstructies geplaatst, die zijn niet zo brandveilig. Daarom werd er overgeschakeld en tegenwoordig word het riet op isolerende dakplaten bevestigd. Wat ook vaak wordt gedaan om brand te voorkomen of de schade zoveel mogelijk te beperken, is een sprinklerinstallatie installeren. Een sprinklerinstallatie bestaat uit sprinklerkoppen die aangesloten worden op de waterleiding en detectoren. Dankzij de detectoren kan een brand snel vastgesteld worden. Wanneer dat gebeurt gaan de sprinklers automatisch aan om de brand te beginnen blussen. Verder wordt er door rietdekkers ook een bliksemafleider aangeraden op het rieten dak als extra preventiemiddel tegen blikseminslag. Dan wordt er een koperen leiding over de nok van het dak geplaatst, die op op een afstand van het riet geplaatst en vastgemaakt met beugeltjes. Op enkele plaatsen wordt de koperen draad langs het dak de grond in geleid. Deze bliksembegeleider geeft een jarenlange bescherming waardoor het risico op inslag van bliksem en de bijbehorende schade kleiner wordt.

Met deze maatregelen geef je je rieten dak een uitstekende bescherming tegen brand en blikseminslag. Als je je rieten dak wil beschermen, kan je terecht bij een rietdekker. Zij hebben meestal ervaring met het plaatsen van zulke systemen of werken samen met gespecialiseerde partners. Zo kan je rekenen op een degelijk en betrouwbaar resultaat dat perfect is voor jouw rieten dak.

http://www.rietwerk.nl/