Flipstorm
Image default
Health

Je dak vervangen

 

Wanneer je dakpannen niet langer goed zijn en er scheuren in zitten of ze groen zien van de jaren dan zijn ze nodig toe aan vervanging. Op dat moment zou je kunnen overwegen om een rieten dak te nemen als alternatief voor de dakpannen. Dit ziet er dan ook veel luxer en natuurlijker uit dan een dak met dakpannen zou zijn ook is riet veel milieuvriendelijker dan betonnen dakpannen zijn.

Maar hoelang gaat een rieten dak mee, vraag je je misschien af? Over het algemeen gaat een rieten dak meestal tussen de 25 en de 30 jaar mee. Echter komt het een enkele keer voor dat een rieten dak 50 jaar meegaat. De levensduur van een rieten dak is heel erg afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte riet en de weersomstandigheden in het land. Maar de levensduur wordt ook bepaald door de hoeveelheid onderhoud die er aan het dak is besteed.

Het gebruikte riet is daarnaast ook een belangrijk aspect. Dat begint al bij het land waar het riet vandaan wordt gehaald. Nederlands riet is bijvoorbeeld heel fijn, terwijl Chinees riet daarentegen heel erg grof is. Wat betreft de prijs is Nederlands riet duurder, omdat er Nederlandse arbeid voor nodig is om het riet op de juiste manier op het dak te krijgen. Verder is het ook heel belangrijk dat het riet op de juiste manier bewerkt is. Op het moment dat riet gelijk gedroogd wordt als ze wordt gesneden, dan komt dit de kwaliteit van het riet ten goede. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat de droogtijd van het riet zo kort mogelijk is.

Het is daarom ook ontzettend belangrijk dat je je rieten dak goed laat onderhouden. Dit onderhoud kan eigenlijk alleen op de juiste manier door een rietdekker kunnen worden gedaan, want voor het onderhouden van een rieten dak is veel expertise nodig.

 

 

 

http://www.rietwerk.nl