Flipstorm
Image default
Health

Stemmingswisselingen bij stress

Stemmingswisselingen bij stress: Het hoort er helaas bij

Als je last hebt van stress symptomen, dan kan je soms stemmingswisselingen ervaren. Dit komt omdat je bij stress last hebt van dat je je zelf niet meer bent. Je hebt geen controle meer over lichamelijke zaken, zoals hoe snel je hart klopt en hoe hoog je bloeddruk is. Je hebt ook geen controle meer over geestelijke zaken, bijvoorbeeld over hoe je je voelt. Dan is het mogelijk dan je last krijgt van stemmingswisselingen. In het geval dat je last hebt van emotionele stress is dit nog vaker het geval. Je hebt je emoties niet meer onder controle en zo kan je ineens terecht komen in een enorme huilbui.

 

Hoe het werkt en hoe je het kan oplossen, staat hieronder beschreven.

 

Hoe werkt het?

Als het gaat om emoties, kennen wij vele emoties. Dit is ook gezond, want als je iets naars mee maakt, dan wil je dit ook graag uiten. Dit geldt voor negatieve en positieve emoties. Onderzoekers hebben ontdekt dat een bepaalde emotie 90 seconden actief blijft, waarna je doorgaat in een andere emotie. Het wordt problematisch als je een emotie langer dan 90 seconden vasthoudt. Dit geldt zeker als het gaat om een negatieve emotie. Dan ervaar je stress gevoelens.

 

Hoe kan je het oplossen?

Een oplossing is gelukkig nooit ver te zoeken. Je moet simpelweg ontstressen om te voorkomen dat je emotioneel gestresst raakt. Hoe je dit doet, hangt af van je persoonlijkheid. Sommige mensen hebben afleiding van andere mensen nodig, andere mensen vinden het prettiger om alleen te zijn. In ieder geval is het belangrijk om te leren omgaan met stemmingswisselingen. Dit kan door inzicht te krijgen in hoe het werkt, maar ook door je emoties in kaart te brengen. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe je reageert op bepaalde mensen, zaken of gebeurtenissen. Zo kan je de volgende keer beter anticiperen op hoe je daarmee om gaat.

 

Verder is het de moeite waard om eens op internet te gaan zoeken naar tips van mensen die veel stress ervaren of tips van mensen die goed weten hoe je er mee om moet gaan. Er zijn bijvoorbeeld cursussen, boeken of simpele tips te vinden die jou kunnen helpen beter om te gaan met stress.